PRIS
4 195 000 kr eller högstbjudande
ANSVARIG MÄKLARE
Katarina Svensson
076-856 01 63
katarina@bostadida.se
FAKTARUTA
FastighetsbeteckningRavlunda 12:13
Antal rum5 och kök
Varav sovrum3-3
Pris4 195 000 kr
Byggnadsår1911
Byggnadstyp1 ½ plan
HissNej
Driftkostnad50 667 kr/år
EnergiklassC

Gedigen och välskött villa i natursköna Ravlunda Kyrkby, mellan Brösarp och Kivik!

Ravlunda Byaväg 2 | Kivik

Välkommna till Ravlunda Kyrkby! Här får ni en unik möjlighet till att uppleva en bostadsdröm på Österlen med de fina stränderna och havet nere vid Haväng endast tre kilometer bort. Äppelodlingarna som blommar vackert på våren och pryder omgivningen. Den omtalade vackra vandringsleden längs Verkeån som tar er till ner mot Östersjön och på våren de blommande gullvivorna på Brösarps backar. Genom Ravlunda går museijärnvägen med ångloket under sommarmånaderna, vilket ger er en upplevelse från vårt kulturarv. Hoppar man av vid stationen finns möjligheten till att intaga något att äta på Ravlunda Bränneri.
Kring de böljande Brösarps backar har Hasse och Tages “Äppelkriget” och Astrid Lindgrens “Bröderna Lejonhjärta” spelats in.
Denna gedigna villan med Simrishamns tegel och den tidstypiska byggda verandan därtill välkomnar er in i denna välbevarade bostad. När ni kliver in i detta hem känner ni er genast välkomna. Den har kontinuerligt och omsorgsfullt renoverats och skötts genom åren av ägarna. Bottenvåningen erbjuder ett rymligt kök med ett intilliggande stort rum som både erbjuder gott om plats för avkoppling och gemenskap, som till att avnjuta hemlagade middagar med nära och kära dessutom en härligt värmande braskamin för mysiga stunder.
På ovanvåningen hittar ni en praktisk planlösning med ett allrum, tre sovrum. Det finns bra med förvaringsmöjligheter. Bad/dusch och wc på båda våningarna.
Trädgården på baksidan av huset är helt insynsskyddad och med ett härligt stort uterum, brygghus och massor av olika blomster och träd.

När du bor på Byavägen i Ravlunda har du inte bara naturens skönhet inpå knutarna utan också bra tillgång till kollektivtrafik som tar dig till såväl Brösarp och vidare mot Kristianstad, Tomelilla eller Ystad, som till Kivik och Simrishamn.

I Brösarp har du all tänkbar service med Vårdcentral, livsmedelsbutik, Gästgiveri mm.

Varmt välkommen att anmäla ert intresse för Byavägen 2!

Planbeskrivning

Bottenvåning

Entré
Ni välkomnas in genom verandan (2009) med praktiskt klinikersgolv och vattenburen golvvärme. Panel med pärlspont. Bra förvaringsmöjlighet i garderob och skoskåp. 

Vidare in i vardagsrummet finner ni den värmande kaminen med sin centrala placering. Laminat på golvet och även här förvaring i form av två garderober. 

Kök
Smedstorpskök med bra arbetsytor och gott om förvaringsutrymme i skåpen. Utrustningen består av spis/ugn (2021), spisfläkt, diskmaskin (2023), kyl (2020) och frys (2020). Trivsamt och ljust med utgång till uterummet och trädgården.

Stora rummet i vinkel med vacker välbevarad ekparkett. Härligt ljusinsläpp. 

Badrummet (1971) har klinker och kakel. Toalett (2019), handfat (2018), badkar och bidé. 

Ovanvåning

Välplanerad ovanvåning med det praktiska allrummet och ytterligare förvaring med garderob. 

Sovrum 1
Laminat golv med tapetserade väggar och med praktiska tre garderober. 

Sovrum 2
Vinylmatta med tapetserade väggar.

Sovrum 3
Laminatgolv med tapetserade väggar och tre garderober.

Badrum
Tarkett vägg- och golvmatta (2024) Ny toalett.

Brygghus- tvättstuga
Gjuten platta med målade väggar. Tvättmaskin (2019) och torktumlare (2020). Vask. 

Friggebod
Utdragen el med jordfelsbrytare. 

Garage
Dubbelportar. Källare med ingång från trädgården för bla fruktförvaring. 

Tomtbeskrivning

Tomten är väl insynsskyddad med en fantastisk flora av blommor, träd och buskar. Det går inte att undgå att ägarna har ett stort trädgårdsintresse. Baksidan av tomten angränsar till grannens härliga äppelodling. Här finner ni även uterummet som förlänger årstiderna från tidig vår till sen höst och så den härliga uteplatsen. 

Renoveringar/ombyggnad

1971 total renoverat

1971 tillbyggnad och balkong

1978 uterum

2003 uterum med glaspartier

2009 nytt tak, ny takstol på kupan öster

2009 nybyggnad av veranda med klinkersgolv och golvvärme

2009 3-glas fönster

2024 nyrenoverat badrum ovanvåning med ny vvs (avlopp/vatten) samt ny el. Ny toalettstol. 

Övrig tid löpande underhåll av fastigheten

Budgivning

Vi tillämpar i de flesta fall öppen budgivning vilket innebär att alla kan få information om vilka bud som lagts. Det är endast säljaren som kan välja att inte göra bud synliga. Det är säljaren som bestämmer över hur så kallade "dolda bud" ska hanteras. Om säljaren väljer att inte anta det dolda budet utan istället vill att mäklaren kommunicerar budet med övriga spekulanter så är mäklaren skyldig att följa säljarens instruktion.

Alla som lägger bud accepterar att fastighetsmäklaren senare lämnar ut information om lagda bud samt budgivarens namn och telefonnummer till den som köper bostaden.

Säljaren har fri prövningsrätt vilket innebär att han/hon avgör till vem‚ när och till vilket pris som försäljningen ska ske.

Om det inkommer bud efter avslutad budgivning men innan köpekontraktet är signerat är det fastighetsmäklarens skyldighet att framföra budet till säljaren.

Energideklaration

Energideklarationen beskriver en byggnads energianvändning. Att energideklarera byggnader är en del av EU:s miljömål om att minska energianvändningen och främja en hållbar utveckling. Lagen om energideklarationer trädde i kraft den 1 oktober 2006. I energideklarationen redovisas bland annat husets energianvändning. Här finns också förslag på hur du kan göra för att sänka dina energikostnader. Energideklarationen kan bidra till en bättre inomhusmiljö och minskade utsläpp av växthusgaser.

Från den 1 juli 2012 ändrades lagen om energideklarationer och ett system med energiklasser infördes. Detta gör det lättare att jämföra energiprestandan med jämförliga byggnader. Energiklasserna liknar de på till exempel vitvaror och anges i skalan A till G, där A motsvarar den lägsta förbrukningen och G den största. Energideklarationen ska vara genomförd senast den dag som köpekontraktet undertecknas. Energideklarationen är giltig i 10 år. Läs mer om energideklarationer på www.boverket.se

Område: Österlen

I sydöstra Skåne finner du vackra Österlen. Ett fantastiskt kulturlandskap med milslånga ständer från Haväng i norr till Ales stenar i söder längs ett pärlband av pittoreska fiskelägen och där mitt emellan Simrishamn. Från äppellundarna kring Kivik genom böljande öppna landskap till de dramatiska Hammars Backar färdas du längs den fantastiska kusten. Österlen är också känt för sina fantastiska sandstränder och inget kunde vara mer sant. Med stränder som bland annat Haväng, Borrby Strand, Mälarhusen och Sandhammaren finns inget ytterligare att bevisa. 

På sommaren sjuder det av loppsaktiviteter - överallt finns mer eller mindre fasta loppisar för den intresserade. Österlen erbjuder också restaurangen och kaféer i alla smakinriktningar och på de mest varierade platser - vid havet - i skogen - på fiskeläget - vid vägs ände mm. Upplevelser och utflyktsmål finns den en lång, lång lista över; Kronovalls Vinslott, Tosselilla Sommarland, Brösarps Backar, Ångtåget mellan Brösarp och St Olof, Glimmingehus, Kåseberga Fiskeläge, Kiviks marknad, Gyllebosjön, Stenshuvud, Hasse & Tage muséet, Bo Ohlsson i Tomelilla, Danska smörrebröd hos Tina på Bullen & Bönan m.m.

Slutligen ett litet citat från Linné: ”Alltså kan ett land av så förträffligt klimat ej annat än vara det härligaste; ja det liknar så mycket Tyskland och Danmark, att man kunde säga, det havet liksom med våld skurit Skåne ifrån de södre länder och lagt det till Sverige”.

Grundfakta

Antal rum5 och kök
Varav sovrum3
Tomtarea1254 Kvm
Boarea150 Kvm

Byggnad m.m.

Byggnadstyp1 ½ plan
Byggnadsår1911
FasadTegel
TakBetongpannor (eternittak under)
PlåtarbMålad plåt
StommeTegel med kanal
BjälklagTrä
GrundläggnKrypgrund
GrundmurGråsten
MurstockJa
Fönster3-glas + 2-glas (ut mot uterummet)
Vatten och avloppKommunalt vatten. Kommunalt avlopp
UppvärmningLuft/vatten värmepump. Nibe bytt 2003, kompressor bytt 2016. Kamin.
Ventilation och kylaSjälvdrag
TV / DataTelia. Fiber finns draget till gränsen.

Taxeringsvärde

Byggnad1 180 000
Tomt528 000
Totalt1 708 000
År2021
Kod220

Driftkostnad

El35 218 kr/år
Vatten/Avlopp8 633 kr/år
Sotning663 kr/år
Renhållning1 425 kr/år
Försäkring4 728 kr/år
Total driftkostnad50 667 kr/år
DriftkommentarStödeldar med ved ca 2 400 kr/år
Välkommen till Ravlunda Byaväg 2!
Välbevarad vacker parkett
Verandan
Trädgården erbjuder härliga uteplatser
Hall
Allrum
Värmande och välkomnande kamin
Stort rymligt kök med bra arbetsytor
Matplats med utgång till uterummet
Uterum med utgång till uteplatsen
Stort sällskapsrum i vinkel
Härligt ljusinsläpp
Badrum
Litet allrum
Sovrum 1 med utgång till liten balkong
Fin utsikt från husets balkong över den angränsande äppelodlingen
Sovrum 2
Sovrum 3
Badrum ovanvåning
Ingången till husets baksida
"Brygghuset" med tvättstuga
Vackra blomster finns i hela trädgården
Härlig uteplats
En smak av Österlen med alla äppleträd
Friggebod
Växthuset
En av alla tomtens uteplatser
Fruktkällaren under garaget
Garaget
Säljarens bild när ångloket passerar under sommarmånaderna